Ordförklaring


OBS! Ordförklaring är under uppbyggnad!
Om du inte hittar det ord du söker så tipsa oss gärna genom länken.

Kontaka oss


A  B  C   D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  X  Y  Z  Å  Ä  Ö A-foto Huvudfotograf ibland kallat A-foto som koordinerar filmens ljus och bildutsnitt. Har ett nära samarbete med regissören. Det kan även finnas ett B-foto som fomar dom scener som inte A-fotot filmar.

Agent
Denna person representerar och förhandlar för en skådespelares, regissörs eller annan artists räkning. Kan representerar ett stort namn, men även de små agenterna kan vara duktiga att komma in i filmvärlden.

Assistant Camera
Kallas även 1st assistant cameraman. Kameramannens högra hand och har hand om underhållningen av kameran. I mindre produktioner kan denna även vara personen som byter film och drar skärpan.

"Casting" eller rollsättning är ett arbete som utförs av en rollsättare för att utse statister, skådespelare modeller till främst reklam- och långfilmer, men även för att fördela rollerna på rätt karaktärer. En rollsättare får sina uppdrag ofta från en producent eller regissör som ger henne klara instruktioner om vad de söker. Rollsättaren använder sig av stora register för att hitta rätt urval av typer, talanger och utseenden för att sen kalla in dessa skådespelare till en provfilmning. Det finns rollsättare som är fast anställda på större företag som exempelvis SVT, dock arbetar de allra flesta rollsättare på frilansbasis. En frilansande rollsättare driver ett rollsätteri eller en castingbyrå. På engelska kallas rollbesättning för casting och rollsättare för casting director. Jämför med teaterns form av rollbesättning; audition.

"CAST" Benämning för alla skådespelare med nämnvärda roller.

"Crew"
Alla personer förutom skådespelarna och statister

"CV"
CV betyder Curriculum Vitae, vilket är latin för "levnadsbeskrivning". I ditt CV skall du redovisa och beskriva dina erfarenheter, kunskaper och personliga egenskaper som du vill framhålla inför film och castingbolag.

"Gaffer"En gaffer är en anställd på en film- eller TV-inspelning. Han/hon ansvarar för den tekniska belysningsutrustningen och utför ljussättningen tillsammans med fotografen. Var ursprunget för termen "gaffer" kommer ifrån kan debatteras, men man tror att den härstammar ifrån den tiden då man förlitade sig på naturligt solljus för sin ljussättning. Stora bitar av tak, tillverkade av textil, öppnades och stängdes med "gaffing hooks", långa stänger med en krok på änden.

"Grip
En Grip är en person som man kan kalla filmvärldens vaktmästare eller gårdskarl. Han fixar och donar med underhållning av material och konstruktion exempelvis av de spår som kameran rullar på, dolly tracks. Vissa filmer har en speciell dolly grip för detta ändamål.

"Indie"eller "Indiefilm" är en förkortning av engelskans "Independent", vilket betyder oberoende. En indiefilm är skapad utan stora filmbolag till sitt förfogande, man är med andra ord independent (oberoende), av dessa. Indiefilmer har ofta en låg budget till sitt förfogande. Sundance Film Festival korar de bästa indiefilmerna.
Location scout
En sådan person är en betrodd och berest figur som väljer ut lämpliga platser där man kan filma sitt material.

Post-Production
Allt arbete som görs efter att man slutat filma själva filmen. Här kan man räkna in flera sorters effektmakeri, färgläggning, färgkorrigering, klippning osv.

Production Assistant
En viktig individ som tar hand om praktiska göromål i filmningssammanhanget. Han eller hon kan vara assistent/sekreterare för en viktig inblandad, springa med ärenden, fixa småsaker, stoppa trafiken, öppna dörrar och vara allmänt där det behövs.

Prompter
Då skådespelaren glömmer vad han/hon ska säga påminner promptern om de rätta orden. Sufflör skulle vara teatermotsvarigheten.

Regissör är den person som utövar regi. Ordet regi kommer av latinets rego som betyder ungefär styra, leda. En filmregissör leder arbetet vid en filminspelning eller tvinspelning.

Statist En statist är en person i en liten och ofta stum roll i film, TV eller på teater. En avancerad statist har som namnet antyder en mer uttänkt funktion. Denna kan innebära att statisten kan få en eller flera repliker beroende på situation. Ibland finns repliken i manus, men oftast slipas den till på inspelningsplatsen av regissören eller regiassistenten.
Statister får anvisningar av regiassistenten eller statistansvarig. Det är sällan som regissören lägger sig i detta, då han eller hon fokuserar på skådespelarnas spel och dialog.
Vem som helst kan bli statist och för att bli det kan man ta kontakt med en rollbesättare. Rollbesättarna är alltid i behov av nya utseenden i alla åldrar. Till vissa produktioner söker man dock erfarna statister, i mindre scener med skådespelare till exempel. Allt fler reklambyråer använder sig av statister istället för skådespelare. En statist får statistarvode (gage) för sin medverkan. Arvodet varierar mellan produktioner, men är oftast inget som går att leva på.

Scripta En scripta är en assistent till en film- eller TV-regissör. Scriptans arbetsuppgifter är bland annat att registrera detaljer i fråga om inspelningen och att notera avvikelser från manuskriptet.

Steadicam Operator
Mekaniskt påhäng (eller väst) som Steadicam Operator använder. Kameran är fäst på mekaniken som fungerar så att man kan röra sig utan att bilden blir skakig. Steadicam-mekaniken förhindrar skak.